1 plus 1 is 2. Afvallen is net zo simpel als de makkelijkste rekensom. Als je minder calorieën binnenkrijgt door wat je eet en drinkt, dan het aantal calorieën dat je verbruikt, dan val je af.

Voorbeeld:

Simone wilt afvallen. Om dit te bereiken gaat zij minder eten en meer bewegen.

Haar normale caloriebehoefte is 2000 kilocalorien per dag.

Simone krijgt door haar dieet 1600 kilocalorieen per dag binnen.

Dat is dus 400 kilocalorieen per dag, dat zij te weinig binnen krijgt om

In haar energie-behoefte te voorzien. Hierdoor gaat haar lichaam lichaamsvet

Omzetten in bruikbare energie: vetverbranding!

Daarnaast sport zij en beweegt zij elke dag een half uur.

Gemiddeld verbrand zij hierdoor 300 kilocalorieën per dag.

De rekensom hier is dus:

2000 – 400 – 300 = 1300 (dat is dus een tekort van 700 kilocalorieen per dag)

Om 1 kg lichaamsvet te verbranden moet je 7000 kilocalorien verbranden.

Met dit eet en beweegpatroon, kan Simone dus elke 10 dagen 1 kg lichaamsvet kwijtraken.

Als zij in totaal 10 kg wilt afvallen, moet zij hiermee dus 100 dagen doorgaan (iets langer dan 3 maanden)

Zo simpel is het dus echt. Je moet die verhouding gewoon lang genoeg volhouden. Ik denk dat jij, net als de meeste mensen, jezelf wel herkent in het volgende: je beslist vastberaden, dat je wilt gaan afvallen, dus je volgt een voorgeschreven voedingsplan of gaat op eigen kennis minder of anders eten. Je hebt al best wat ervaring opgedaan bij het volgen van diëten in het verleden, dus je weet nu wel hoe het moet. De eerste week of paar weken gaat het goed. Je valt af en je voelt je gezonder en fitter worden. Na een tijdje val je toch steeds weer terug in je oude eetgewoonten.

Ergens in het proces is er een gedachte binnengeslopen, waardoor je plan werd geboycot. Misschien waren het bepaalde situaties waarin je verleid werd om je toch te laten gaan en het daardoor maar helemaal hebt laten zitten. Soms gebeurt dit heel bewust, doordat je emotioneel zo ontmoedigd raakt door je gebrek aan wilskracht, dat je het maar opgeeft, tot nader orde. Maar soms gaat het ook heel subtiel. Beetje bij beetje laat je steeds meer afspraken, die je met jezelf hebt gemaakt, naast je liggen. De druk is er even vanaf. Je accepteert je nederlaag en wacht op het volgende moment dat er weer een golf van wilskracht naar boven komt, om weer opnieuw te starten.

Misschien is het dan toch niet zo simpel om af te vallen. Ik bedoel…als zo weinig mensen er daadwerkelijk in slagen om een geweldige before en after foto te produceren, is het blijkbaar toch iets ingewikkelder dan we dachten. Of niet soms?

De bovenstaande casus is eigenlijk het uitgangspunt om succesvol af te vallen. Tijdens het proces heb je uiteindelijk toch wat meer kennis en inzichten nodig, om met de fanatiekheid van een fitnessmodel, je dieet en beweegprogramma ook zo strak vol te kunnen houden.

Hoe kan ik lang genoeg eten op deze manier, zonder dat ik honger lijdt?

Hoe zorg ik ervoor dat ik lang genoeg gemotiveerd blijf?

Hoe blijf ik toch succes boeken, als ik op een dag “per ongeluk” een xl zak lays naturel op heb zitten eten?

Wat zijn dan eigenlijk de juiste dingen om te eten en wat echt niet? (moet ik echt elke dag salade eten)?

Hoe overwin ik de drang om steeds naar de kast te lopen en iets te eten?

En wat als ik in een emotionele bui een bak ben&jerry’s uitlepel?

Weet je…als je een machine was, was de rekensom hierboven echt alles wat je hoefde te weten over afvallen, want zo simpel is het wel echt. Maar ja, we zijn geen machines, we zijn mensen. We hebben te maken met emoties, verleidingen, dwangmatigheden en impulsen. We moeten een strategie vinden die bij ons past en we moeten door het proces van verandering gaan. Hierbij is het belangrijk dat je een heldere kijk hebt op je eigen eetgedrag. Je moet jezelf begrijpen. Waarom doe ik dit? En je moet een helder plan hebben en een strategie om het haalbaar te maken voor jezelf. Als je dat allemaal in je eentje moet doen en daarnaast al je dagelijkse verplichtingen gewoon in stand moet houden, wordt het heel onrealistisch. Het is een ware studie om een hele nieuwe manier van eten te creëren te gaan bedenken, waardoor je echt blijvend afvalt.

Ik ben ervan overtuigd, dat alle mensen die in deze wereld iets geweldigs hebben bereikt, zich in één of andere mate hebben laten coachen/begeleiden/helpen. Ze zijn een student geworden, om de verandering te bereiken die ze in hun leven wilden zien. Dat is wat ik heb willen creëren met Prakseri weightloss Coaching. Dé juiste setting, waarbinnen struggelende mensen zoals jij en ik, het juiste recept vinden voor hun succes.

Alle kennis en inzichten die ik heb opgedaan tijdens mijn opleiding en vooral ook tijdens mijn eigen weightloss journey (-37 kg) heb ik in dit programma gestopt. Als je het hart hebt om echt te willen transformeren, dan is er geen enkele reden waarom jij niet hetzelfde succes zou kunnen bereiken.

Investeer in jezelf, want jij verdient dit!

Leave a comment